Mit keresel?

Mit tehetünk, ha túl sok időt töltöttünk a napon?

BLOG

Kozmetika, profi sminkes és sminktetoválás Esztergom.
Mit tehetünk, ha túl sok időt töltöttünk a napon?

Mit tehetünk, ha túl sok időt töltöttünk a napon?

Túl sokat voltunk a napon, és nem védekeztünk megfelelően a káros sugarak ellen? Ennek sajnos igen kellemetlen következményei lehetnek! Mit tehetünk a bőrpír és a fájdalom enyhítésére? Mikor beszélünk napégésről?

Egyénenként változó, ki mennyi ideig bírja a napon anélkül, hogy leégne. Ez függ a bőrtípustól, a használt (vagy épp nem használt) fényvédő krémtől és attól is, hogy hol strandolunk. A napégés tulajdonképpen a bőr reakciója az ultraibolya sugarakra: ezek hatására a bőr megég, fájdalmasan húzódóvá válik, kivörösödik, időnként kiütések is megjelenhetnek rajta. Az első tünetek már a leégést követő első órában jelentkezhetnek – ha ezeket tapasztaljuk, azonnal menjünk árnyékba, hogy a további sérüléseket megelőzzük! A klasszikus napégés 10-12 órával a napozást követően éri el csúcspontját, tünetei a test szerte jelentkező erőteljes bőrpír, meleg, sőt forró érzettel, erős fájdalommal, néha fejfájással, ritkán lázzal. A tünetek kibírhatatlanná tehetik az éjszakát.

A bőr kiszáradása, majd másodfokú reakciója a hámlás. Hámlásnál nem szabad letépni az elhalt szaru lemezkéket.

TUDTAD? Alapból a bőrünk bazális rétegében osztódnak a hámsejtek, itt még kerek állapotban vannak mivel van bennük víz illetve sejtmag, ezek az elszarusodás folyamán elvesznek belőle. Bőrünk akkor kezd hámlani ha ez a sejt víztartalma 10% alá esik. Mindez okozója ha nem iszunk elég vizet illetve a nap kellemetlen velejárója a kiszárítás. Ezért sem szabad sokat szoláriumozni, sem napozno, mert ha bőrünk száraz hamar megtörik és kialakulnak a barázdák (azaz ráncok)! Mindig használj jó minőségű fényvédőt, sose hagyj magadon sminket ha nap ér, ne sajnáld bőrödre a jó minőségű utó ápolót. Hosszú távon mikor bőröd szép marad, visszaköszön az odafigyelésed és igényességed!

Első fokú és másodfokú leégés

A szakemberek megkülönböztetnek első fokú leégést (ilyenkor a bőrpír és a fájdalom is enyhébb), illetve másodfokút (melynél a fájdalom jóval erősebb, több kiütés vagy hólyag jelenhet meg a bőrön). Az előbbi gyorsabban és könnyebben kezelhető, míg a másodiknál hosszabb ideig tart a gyógyulás.

Mit tegyünk és mit ne?

– Kerüljük a napot

– Töltsük az időt árnyékban

– Pótoljuk a folyadékveszteséget: igyunk sok vizet

– Kerüljük az alkoholt és a cukros üdítőket

– Alkalmazzunk hideg vizes borogatást a leégett területen

– Használjunk nyugtató, pl. Aloé verát tartalmazó krémet a leégett bőrfelületeken

– Súlyosabb esetben forduljunk bőrgyógyászhoz

Gyorssegély a bőrünknek: az Aloé vera

Az aloe vera növényt vagy annak kivonatát tartalmazó krémek nagyon hatásosak. A növény rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és a vizsgálatok szerint kiemelkedő a sejtregeneráló, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása. Az aloé vera-ból kinyert olaj vitaminokban, ásványi anyagokban és proteinekben gazdag. Használata ajánlott visszérre, terhességi csíkokra, aranyérre, allergiákra, napégés kezelésére, és szőrtelenítés után, a bőr nyugtatására.

Javallott kezelés: collagen kezelés oxy jettel Aloeverás kezelés ultrahanggal